Afbeelding: paard-goed-blijven-drinken-winter-1000x650

Hoe zorg jij ervoor dat je paard goed blijft drinken bij deze kou?

Voldoende water drinken is essentieel voor de gezondheid van je paard, ongeacht het seizoen. Maar doordat het nu zo koud is, wordt het water ook ijskoud en daar houden paarden en pony's niet zo van. Let dus extra goed op of je paard of pony voldoende water drinkt. In dit artikel delen we belangrijke aandachtspunten en een aantal tips om je paard of pony meer te laten drinken tijdens koude dagen. 

Controleer het water minimaal twee keer per dag.

Zorg ervoor dat je paard of pony altijd toegang heeft tot voldoende goede kwaliteit drinkwater. Controleer daarom minimaal twee keer per dag of er nog genoeg water beschikbaar is. 

Houd goed in de gaten of de leidingen en waterbakken niet bevroren zijn

De vrieskou kan er voor zorgen dat leidingen bevroren raken of dat waterbakken dichtvriezen. Het is daarom slim om een bal of een ander vooorwerp dat kan blijven drijven, in de waterbakken te stoppen. Zo blijft het water in beweging en verklein je de kans op het dichtvriezen van de waterbak. 

Geef je paard of pony een liksteen

Likstenen kunnen helpen om een dorstprikkel te creëren. In onze webshop kun je de Liksteen KNZ Horse 2 kg bestellen. Deze liksteen bevat magnesium, zink, koper, jodium, koper, selenium en ijzer. 

Geef lauwwarm water aan je paard tijdens het voeren

Een paard drinkt meestal rondom voermomenten. Het is daarom raadzaam om tijdens het voeren lauwwarm water aan te bieden, omdat je paard hier meer van drinkt. 

Afbeelding: Voermeesters_Elektrolytenslobber 350x350px-gmo

Voer de Voermeesters Elektrolytenslobber met lauwwarm water

Voer de Voermeesters Elektrolytenslobber met lauwwarm water. Op een koude dag is dit een heerlijke traktatie voor je paard of pony. Deze slobber vult verloren mineralen zoals natrium, chloride, kalium en magnesium weer aan. Bovendien bevat het ook een flink aantal vitaminen en sporenelementen.

Tips om te controleren of je paard voldoende drinkt

Tot slot hebben we nog een aantal tips om te controleren of je paard voldoende drinkt:

  • Kijk naar de kleur van de urine. Als deze donker is, betekent dat dat je paard te weinig drinkt. De urine moet lichtgeel zijn.
  • Controleer de mestballen. Deze moeten vochtig en soepel zijn, niet droog en hard. Wanneer de mestballen heel snel uit elkaar vallen, is dit een teken dat je paard of pony te weinig drinkt. Oppassen dus, want dan kan verstoppingskoliek op de loer liggen.
  • Geef je paard of pony water in emmers en waterbakken, zodat je makkelijker in de gaten kunt houden hoeveel je paard ongeveer drinkt.