Afbeelding: Voermeesters Maag & Darm - spijsvertering - 1000x650

Spijsverteringsproblemen bij paarden

Een verstoring van het maag-darmkanaal van een paard is een veelvoorkomend probleem, zo blijkt uit diverse onderzoeken. Vaak zijn deze problemen met goed management eenvoudig te voorkomen, helaas lukt dat niet altijd. Dan is het goed om te weten dat er een supplement bestaat dat ondersteuning biedt aan de werking van het maag-darmstelsel. Voermeesters Maag & Darm is vooral effectief gebleken bij het herstellen en voorkomen van waterige mest alsmede bij het verminderen van de gevolgen van een maagzweer.

Oorzaak van spijsverteringsproblemen

“Uit de literatuur is naar voren gekomen dat in de draf- en rensport zo’n 90% van de paarden last heeft van maagzweren. Van onze sportpaarden heeft circa 60% last van maag-darmproblemen”,aldus onze nutritionist Wendy Warmerdam. 

Er kunnen zich een aantal spijsverteringsproblemen voordoen. Wendy Warmerdam benoemt de meest voorkomende: “Als we aan de voorkant beginnen zie je soms al problemen met tanden en kiezen. In de maag kunnen maagzweren ontstaan en in de dunne darm treden soms ontstekingen op. Bij de dikke darm zijn koliekachtige verschijnselen mogelijk en kun je mestwaterproblematiek tegenkomen.”

De oorzaken van spijsverteringsproblemen zijn divers. “Er is meestal niet één oorzaak aan te wijzen voor deze problematiek”, weet Wendy. “Er zijn vaak meerdere oorzaken. Het is vaak gerelateerd aan voeding, maar ook stress is een heel belangrijke factor bij paarden.”

Spijsverteringsproblemen herkennen

Spijsverteringsproblemen zijn voor de oplettende eigenaar goed waar te nemen volgens Wendy. "Als het paard slechte tanden of kiezen heeft, zie je vaak propvorming van het ruwvoer. Dat is niet alleen bij oude paarden zo. Ook een jong paard met gebitsproblemen kan proppen maken van zijn ruwvoer. Bij een maagzweer zie je dat het paard niet vrolijk oogt. Het wil vaak lelijk doen op het moment dat je rond de plek van het zadel/singel aan het poetsen bent. Een paard met een maagzweer zal ook kribbig reageren op het aansingelen. Bij een zware koliekaanval zal het paard zich op de grond laten vallen. Lichtere problemen in de darm zijn minder makkelijk te onderscheiden, maar ook dan zijn paarden vaak gevoeliger in de buikregio. De kwaliteit van de mest is ook een belangrijke bron van informatie voor de paardenhouder.”

Afbeelding: voermeesters-maag-en-darm-inhoud-zichtbaar-350x350

Voermeesters Maag & Darm

Getriggerd door de grote hoeveelheid paarden die maag-darmproblemen hebben, besloot Voermeesters een supplement te ontwikkelen voor deze doelgroep. “Onze Voermeesters krijgen dagelijks veel vragen over de juiste voeding, zeker ook voor paarden met maag-darmproblematiek en slechte mest. Dus op een gegeven moment hebben we besloten daar wat mee te gaan doen.” Voermeesters Maag & Darm is speciaal ontworpen om de spijsvertering van paarden te ondersteunen. Dit unieke supplement bestaat uit een speciale combinatie van actieve ingrediënten die de maag ondersteunen, helpen bij een normale ontlasting en de darmwerking bevorderen.