Afbeelding: Samenwerking-mbo-aeres-barneveld-Voermeesters
9-11-2023

Onze samenwerking met Aeres MBO Barneveld

Bij Voermeesters vinden we het niet alleen belangrijk om ‘meester’ te zijn op het gebied van paardenvoeding, maar we vinden ook dat ons bedrijf een educatieve rol heeft. Daarom is Voermeesters al sinds het begin partner van Aeres MBO Barneveld en Aeres Hippisch Centrum. Voermeesters levert voer voor de paarden op het Aeres Hippisch Centrum in Kootwijkerbroek. Ons moederbedrijf AgruniekRijnvallei levert voer voor het vee en de kippen die gehouden worden op de campus van Aeres MBO Barneveld.

Afbeelding: remco-zuidam-horse-event-schoolpaard-aeres
Remco Zuidam op Horse Event met een schoolpaard van Aeres

Kennispartner

AgruniekRijnvallei is specialist op het gebied van voeding voor rundvee, varkens, pluimvee, geiten, schapen, en Voermeesters maakt voeding voor paarden. Vanuit beide bedrijven zijn we kennispartner, wat betekent dat we bijdragen aan de onderwijsontwikkeling van Aeres MBO Barneveld. Remco Zuidam is product- en verkoopmanager bij Voermeersters. “Wij vinden het mooi en belangrijk om onze kennis te delen. Daarom is Voermeesters al sinds het begin partner van Aeres Barneveld. Ons moederbedrijf AgruniekRijnvallei reserveert elk jaar een budget voor maatschappelijke projecten. De onderwijsinstelling van Aeres is daar een prachtig voorbeeld van.”

Het oog van de meesters

Remco vertelt dat Voermeesters de voeding levert voor alle 30 paarden op het Aeres Hippisch Centrum (AHC), en dat ze ondersteuning geven op het gebied van voermanagement van de schoolpaarden. “Een belangrijk onderdeel van goed voeren van paarden, is kijken naar de paarden. ‘Het oog van de meester’ noemen we dat. Een van onze specialisten loopt regelmatig samen met Nienke Hesseling, de manager van het AHC, een rondje om te kijken of alle paarden het goed doen. Ze bespreken het werk dat elk paard doet, zijn conditie en kijken of er iets gestuurd moet of kan worden in het rantsoen. Daarnaast zijn we regelmatig aanwezig om bijvoorbeeld gastcolleges te verzorgen in Kootwijkerbroek bij het AHC, of in Barneveld op school, en ook bijvoorbeeld tijdens de Green Barney week (een jaarlijks terugkerende themaweek met verschillende bijzondere activiteiten voor de studenten van Aeres MBO Barneveld - red.) zijn we present. Om te laten zien wie we zijn, wat we doen en wat we allemaal kunnen. Wij vinden dat onze taak breder is dan het leveren van voer. Kennisdeling is minstens zo belangrijk.”

Individueel voedingsadvies

Elbert Koelewijn is hippisch docent bij Aeres Barneveld. Hij staat regelmatig in de baan om les te geven op het Aeres Hippisch Centrum. Hij vertelt dat er momenteel bij het Aeres Hippisch Centrum onderzoek wordt uitgevoerd voor het practoraat van Aeres MBO Barneveld (het expertiseplatform waar praktijkonderzoek wordt uitgevoerd – red.). “We onderzoeken, met behulp van hartslagmeting, het effect dat het werk op onze paarden heeft. Dat levert verrassende resultaten op.” Elbert vertelt dat Voermeesters, naast het leveren van voeding, ook helpt bij het analyseren van het ruwvoer dat de schoolpaarden krijgen. “Elk paard krijgt, in samenwerking met Nienke Hesseling, onze stalmanager, een individueel voedingsadvies. De kennis van de mensen van Voermeesters speelt daar een belangrijke rol bij. Het fijne van zo’n samenwerking met een betrouwbare, bewezen firma is dat wij het wiel niet hoeven uit te vinden. Zij helpen ons op basis van alle ervaring die ze in de loop der jaren hebben opgebouwd. Daar varen niet alleen onze paarden, maar ook onze studenten wel bij. De mensen van Voermeesters zijn altijd graag bereid om lezingen en gastlessen te geven, maar ook om samen met onze paardenprofessionals actuele zaken in de paardensector te bespreken.”

Dit artikel is eerder geplaatst in het Dieren Magazine 35/2023, geschreven door Janine Verschure

Delen