Afbeelding: manege-de-schimmelkroft-voert-voermeesters
10-3-2023

Uniek voerbeleid met Voermeesters op Manege de Schimmelkroft

Manege De Schimmelkroft in Heemskerk is sinds kort in handen van twee enthousiaste nieuwe eigenaren: Mandy Klooster (26) en haar partner Martin Huitema (28). De manege is vanaf het eerste uur afnemer van Voermeesters. Er wordt een uniek voerbeleid gehanteerd waar de paarden optimaal op presteren.  

“Ik kom al 20 jaar op dit bedrijf”, vertelt de kersverse eigenaresse. Een snelle rekensom leert dat ze als zesjarige voor het eerst bij de manege binnenstapte. De afgelopen vier jaar werkte ze er als bedrijfsleidster, waarna ze het per 1 juli 2022 samen met haar vriend overnam. Een gedurfde stap in deze tijd, met alle uitdagingen waar je ook als paardenhouder mee te maken krijgt. Toch zien ze de toekomst positief tegemoet. Hun motto is: ‘Als je iets doet, moet je het goed doen’. Ze zijn er sinds afgelopen zomer dan ook “volle bak voor gegaan”. 

Het reilen en zeilen op de manege

Hoe ziet het dagelijks leven op De Schimmelkroft eruit? “We hebben 65 paarden en pony’s, waarvan twaalf in pension en de rest voor de manege. De manegelessen zijn onze hoofdactiviteit, met name de kinderlessen. Er is bizar veel vraag naar, we hebben altijd een lange wachtlijst.” Daarnaast is Mandy zich aan het specialiseren in de aan- en verkoop van paarden en pony’s. “Dat is ook heel leuk om te doen en het geeft onze medewerkers meer diversiteit in het werk, doordat ze meehelpen om de jonge paarden te trainen.”  

Afbeelding: manege-de-schimmelkroft-voert-voermeesters-springwedstrijd

Actief in de paardensport

Mandy en Martin zijn beiden actief in de dressuur- en mensport. “Verder geef ik veel les en doe het volledige management en de administratie. Ook heb ik het instructieteam onder mijn hoede. En natuurlijk de verkoop van paarden en pony’s via mijn onderneming MK Pony’s.” Haar vriend doet het stalmanagement en neemt als voormalig hovenier het onderhoud van het terrein en de groenvoorziening voor zijn rekening. “We hebben twaalf mensen rondlopen, zij zijn er vooral voor het lesgeven en helpen mee in de stal en de kantine.” 

Aandacht voor dierenwelzijn

Volgens adviseur Robert van den Berg van Voermeesters hebben Mandy en Martin dierenwelzijn hoog in het vaandel staan. “Ik ben al 25 jaar bij deze manege betrokken. Ze doen veel voor de paarden en besteden er bijvoorbeeld veel aandacht aan dat ze elke dag voldoende buiten kunnen zijn. Daar zijn ze heel goed in. Ook zijn ze altijd al erg bezig met de vertering en stofwisseling van het paard. Ze stemmen de voeding daarop af.” 

Afbeelding: manege-de-schimmelkroft-voert-voermeesters-strandrit

Afgestemde brok

Voermeesters is een hoogwaardige brok die zich onderscheidt door een andere productiemethode dan gebruikelijk. Robert: “De Schimmelkroft is in belangrijke mate betrokken geweest bij de totstandkoming van deze brok”. Bijzonder is dat de brokken jaarlijks voor hen worden aangepast. Mandy: “Ieder jaar laten we ons ruwvoer analyseren, het tekort aan voedingsstoffen wordt in de brokken aangevuld. Het is een kwalitatieve en pure brok, de paarden doen het er erg goed op. Ze zijn fit, glimmen mooi en er mankeert weinig aan ze. Omdat het voer zo hoogwaardig is, hebben ze maar een halve schep nodig waar je bij een normale brok twee scheppen moet voeren. Zo is het uiteindelijk nog goedkoper ook.” 

Liefde voor het paard

Heeft Mandy zelf ook een lievelingspaard? “Ja! Dat is Walt, een 19-jarig springpaard. Walt staat bij ons bekend als ‘liever lui dan moe’. Hij loopt ook mee in de lessen voor lichamelijk en verstandelijk gehandicapte kinderen. Ik kan lezen en schrijven met dit paard en heb echt een speciale band met hem.” Over de vraag wat Mandy het mooiste vindt aan haar vak, hoeft ze niet lang na te denken. “Het plezier tussen mens en paard, en vooral tussen kind en pony. We werken ook samen met het jeugdsportfonds, dat is voor ouders die weinig te besteden hebben. Hun kinderen kunnen op deze manier toch op paardrijles, tijdens dat uurtje in de week leven ze helemaal op. Ja, dat is wel echt waar we het allemaal voor doen.” 

Delen