De Schimmelkroft neemt voeren serieus

De Schimmelkroft neemt voeren serieus

Ruitersportcentrum De Schimmelkroft in Heemskerk is niet zomaar een manege. Zodra je het terrein betreedt, merk je dat hier met hart en ziel gewerkt wordt aan de beste omstandigheden voor paard en ruiter. In het najaar van 2016 heeft de manege meegedaan met een voerproef met Zuiver Voer van Voermeesters voor paarden. Bevlogen stalhouder Wim van Bergenhenegouwen en een van zijn medewerksters, Joyce Brands, vertellen hoe deze voerproef verliep én wat het hen oplevert.

In 1995 nam Wim samen met zijn vrouw Linda De Schimmelkroft over van een stichting. Ruitersportcentrum De Schimmelkroft biedt voor ieder wat wils: van dressuur en springen tot mennen en van freestyle tot voltige. Er worden ruiterkampen gehouden, buitenritten gemaakt en kinderen kunnen er terecht voor hun kinderfeestje. In totaal staan er tussen de 50 en 55 paarden op de manege waaronder 10 à 15 pensionpaarden.

Communicatie en dierwelzijn

Wim trapt af: “Onze primaire doelstelling is het geven van paardrijlessen aan mensen die zich geen eigen paard kunnen veroorloven. Daarnaast vinden we het belangrijk dat ook mensen met een beperking hier terecht kunnen en het paardrijden kunnen ervaren. De communicatie met het paard vormt de basis voor het plezier in het paardrijden. Een andere randvoorwaarde is een goed dierwelzijn. Dan gaat het om verzorging, huisvesting, training, gezondheid, hoefverzorging en natuurlijk voeding.”

Liefde voor voer

Wim ziet het voer als een zeer belangrijke factor voor dierwelzijn en gezondheid en daarmee voor de prestaties van het paard: “De liefde voor voeding is ontstaan toen wij hier begonnen. De stalmeester die toentertijd hier werkte had veel kennis van voeding en met name van de inzet van ruwvoer. Samen met een dierenarts keken we naar de rantsoenering en de benodigde vitaminen, mineralen en sporenelementen voor een gezond manegepaard. De passie van de stalmeester voor het voer werkte aanstekelijk.”

Zo natuurlijk mogelijk

Wim vervolgt: “Vanaf het begin hebben we samen met onze specialist paarden Robert van den Berg gekeken wat er mogelijk was in het meebepalen van de samenstelling van het krachtvoer. We wilden zoveel mogelijk granen, vetten en vitaminen en een zo natuurlijk mogelijke brok. We zijn het ruwvoer gaan analyseren en legden het krachtvoer hiernaast. Zo kwamen we tot een unieke eigen samenstelling die perfect aansluit bij de eigenschappen van het ruwvoer.”

Ruwvoer als basis

In de loop der tijd is het voer steeds aangepast en verbeterd. “Het ruwvoer vormt altijd de basis. Op basis van de ruwvoeranalyses passen ze zo nodig de bemesting aan voor de volgende snede. Ook is er aandacht voor het zaadmengsel en het moment van maaien om zo het ideale ruwvoer te realiseren. Het krachtvoer wordt hierop aangepast.”

Vitaminepil of verse groenten

Toen Robert van den Berg vroeg of Wim er wat voor voelde om mee te doen met een voerproef, hoefde hij hier niet lang over na te denken. “Zuiver Voer staat precies voor de principes die ik nastreef voor het voer: een zo natuurlijk mogelijk voer dat zo min mogelijk bewerkt is en daardoor een optimale voederwaarde heeft. Ik vergelijk het met: ‘kies je voor verse groenten of voor een vitaminepil?’ Wij kiezen voor dat eerste. Mijn medewerksters Joyce Brands en Yvette van Os die de paarden altijd voeren waren er ook voor in. Dat vind ik belangrijk. Om een proef te laten slagen moeten we er allemaal achterstaan.”

Afbeelding: De Schimmelkroft neemt voeren serieus manege


Rust in de stal

De proef begon op het moment dat er een nieuwe vracht ruwvoer was geleverd. Zo was het ruwvoer gedurende de proef hetzelfde. Wim: “We begonnen in oktober 2016. De vakantieperiode zat erop, er was weer rust in de stal. We hebben gewerkt met vier diergroepen - manegepaarden, sportpaarden, oudere paarden en paarden met een stalgebrek - van ieder zes paarden. We hadden twee silo’s, één met regulier voer en één met het testvoer.”

Kauwbewegingen

Medewerkster Joyce werkt al vanaf haar 12e bij de manege, eerst als vrijwilligster en vanaf haar 20e fulltime. Zij observeerde de paarden tijdens de proef. “Ik vond het erg leuk om te doen. Ik heb bijvoorbeeld het aantal kauwbewegingen geteld, de conditie van de vacht beoordeeld en gekeken hoe fit de paarden waren.”

Fitter

Ze zag dat de paarden bijzonder goed reageerden op het voer. “Het aantal kauwbewegingen nam toe. Dit komt doordat het voer meer structuur bevat. De paarden moeten langer kauwen. Hierdoor maken ze meer speeksel aan, waardoor ze het voer beter verteren. Hierdoor nemen ze de voedingsstoffen beter op. De paarden werden fitter, de vacht werd mooier, de bespiering nam toe en ze kregen meer rust in het eten. Waar ze voorheen ongeduldig konden worden, stonden ze tijdens de proef rustig te wachten op het voer.” Wim vult aan: “We zagen het ook aan de hoefgroei. De hoeven groeiden harder. Dit weerspiegelt ook de gezondheid van het paard. Ook kregen we positieve feedback van de manegeklanten. De paarden kwamen in een betere conditie.”

Alle groepen erop vooruit

Joyce: “Bij alle diergroepen zagen we verbeteringen. Globaal gezegd: de manegepaarden gingen er beter uitzien, de sportpaarden kregen een betere bespiering en hadden minder last van verzuring, de oudere paarden werden fitter en de paarden met een stalgebrek werden rustiger. Nu is de proef voorbij en krijgen al onze paarden dit voer.”

Individuele benadering

Wim licht toe hoe het rantsoen wordt bepaald. “De paarden krijgen ruwvoer naar behoefte. De hoeveelheid brok wordt afgestemd op de arbeid die het paard moet verrichten. Ook kijken we naar het temperament van het paard, de grootte en de training. Sportpaarden krijgen soms een extra haver- of granenmix. Waar nodig verstrekken we extra vitaminen. Maar de basis is het ruwvoer in combinatie met Zuiver Voer.”