elektrolyten voor paarden paard in water

Elektrolyten voor paarden

Elektrolyten zijn belangrijke mineralen zoals onder andere natrium, chloride, kalium en magnesium. Je paard heeft ze voornamelijk nodig voor het op peil houden van de vochthuishouding in zijn lijf. Maar ook het regelen van de zuurgraad en het naar behoren laten functioneren van spieren en zenuwen gaat met behulp van elektrolyten. Heeft je paard een gebrek aan deze mineralen na een periode van heftig zweten? Dan zijn flinke spierpijn of krampen tot zelfs tying-up toe soms het gevolg. Ook zal het dier bij een tekort aan elektrolyten langer vermoeid zijn dan nodig. Waarbij ook de kans op algehele uitdroging op de loer ligt.

Wanneer elektrolyten supplement geven?

Een paard dat lichte of geen arbeid verricht en weinig of normaal zweet heeft geen extra elektrolytenmix nodig. Die paarden halen de noodzakelijke mineralen voor het aanvullen van tekorten in voldoende mate uit hun dagelijkse krachtvoer. Eventueel aangevuld met een liksteen voor nog wat extra zouten en mineralen. Het wordt anders wanneer paarden letterlijk gaan druipen van het zweet. Dit komt voor in de volgende situaties

  • Heel erg warm en/of klam en vochtig weer
  • Zeer zware inspanningen (zoals endurance, eventing, dagtochten, marathons etc.)
  • Langdurig transport 
  • Ziekte
  • Landurige inspanning

Voldoende vocht is in een paardenlijf essentieel voor het in balans houden van allerlei processen. Waaronder het herstellen van een mineralentekort. Mineralen verplaatsen zich via lichaamsvocht. Terwijl een paard ook juist mineralen (elektrolyten) nodig heeft voor het goed op peil houden van de vochthuishouding. Elektrolyten stimuleren watertransport door het lichaam. Water en elektrolyten zijn daarom altijd onlosmakelijk met elkaar verbonden.

Evenwicht tussen water en elektrolyten

Een gezond en gemiddeld paard van rond de 500kg drinkt in principe tussen de 20 en 30 liter water per dag. De behoefte aan water loopt verder op wanneer:

  • Een paard hard werkt
  • Een  paard een veulen zoogt
  • Een paard veel zweet als gevolg van een hoge omgevingstemperatuur

Onder normale zweetomstandigheden verliest een paard ongeveer 6 liter vocht per uur via de huid. Druipt en schuimt je paard letterlijk van het zweet? Dan verliest hij wel tot 10 à 12 liter vocht per uur. Met al dat zweet mee verdwijnt er ook zo’n 10 gram aan elektrolyten per liter water uit het paardenlichaam. Als dat lang doorgaat, dan loopt de hoeveelheid verloren mineralen uiteindelijk flink op.

Elektrolytenslobber van Voermeesters

Wanneer paarden zware inspanning leveren en veel zweten raakt hun vochthuishouding vaak van slag. Hierdoor krijgen ze steeds minder eetlust en zin in water. En jij wilt natuurlijk uitdroging en spierkrampen voorkomen toch? En ook zijn herstel bevorderen. Dat doe je met water en voeding waar extra elektrolyten in zitten. En daar sta je dan met al je goede bedoelingen en je elektrolytensupplement. Weigert je paard botweg alles wat je hem aanbiedt…. En dan?

Voerzak van elektrolytenslobber

Dan is er de Voermeesters Elektrolytenslobber. Deze slobber vult verloren mineralen zoals natrium, chloride, kalium en magnesium weer aan. Daarnaast bevat het ook een flink aantal vitaminen en sporenelementen. Daarmee geef je hem de meest essentiële zaken voor herstel. Wat meteen voorkomt dat jij je al te veel zorgen hoeft te maken over het weigeren van ander voer door je paard.

De elektrolytenslobber werd als paardenvoeder product in 2018 bekroond als winnend Horses Product van het Jaar in de categorie supplementen. Door zowel de vakjury als het publiek. De slobber is door onze deskundigen ontwikkeld om paarden en pony’s letterlijk te verleiden tot inname van datgene wat ze na overmatig zweten juist zo hard nodig hebben. De vakjury van Horses Product van het Jaar was erg te spreken over hoe paarden het ondanks zware arbeid toch vlot eten en opnemen. Ook waren ze erg lovend over de hoeveelheid vocht die het paard opneemt bij het eten van de slobber.

Slobber stellen wij net zoals al ons voer samen op basis van uitsluitend natuurlijke ingrediënten. Compleet en erg makkelijk in gebruik. Meenemen gaat prima en schoon. Ter plekke water erbij mengen en het verzorgen van je paard kan beginnen. De lobbige en smakelijke substantie van elektrolytenslobber zit precies tussen water en droogvoer in. Wat ervoor zorgt dat ook erg vermoeide paarden het graag eten. Waarbij je het paard zonder moeite ‘ongemerkt’ ook nog een flinke portie warm of koud water meegeeft.

Is een teveel aan elektrolyten mogelijk?

In principe niet. Zeker niet wanneer jij jezelf houdt aan de voorgeschreven hoeveelheid op de verpakking en gebaseerd op het gewicht van je paard of pony. Daarbij gaan we wel uit van gezonde paarden en pony’s waarbij de nierfunctie goed is. Verstrek elektrolyten ook altijd alleen op daarvoor geschikte momenten. Wat zo’n moment is? Altijd direct na het overmatig zweten van paarden en pony’s. In het geval van lange dagtochten of zoiets als endurance en endurance wedstrijden is tussentijds geven wel een optie natuurlijk.

Geef je een paard elektrolyten zonder dat het lichaam daar op dat moment behoefte aan heeft? Dan voert het lichaam de overtollige mineralen simpelweg af. De elektrolyten gaan dan via het bloed naar de nieren. Waarna ze het lichaam via de urine weer verlaten.

Zorg altijd voor voldoende water

Afvoeren van elektrolyten via de nieren belast de nieren iets meer dan wanneer ze dit niet zouden hoeven doen. Voor gezonde dieren die ruim voldoende water krijgen voor het ‘doorspoelen’ van de nieren is dit geen enkel probleem. Mits je paard voldoende drinkt! Twijfel je aan de hoeveelheden water die hij drinkt? Geef eens een tijdje water in emmers, dan zie je precies wat hij binnenkrijgt aan vocht.

Wil je persoonlijk en deskundige informatie over elektrolytengift aan jouw paarden of pony’s? Vraag dan een vrijblijvend voedingsadvies aan. Of neem meteen nog contact op met een van de voedingsspecialisten van Voermeesters.