Afbeelding: Getest Huid Vitaal

Getest: brok voor de gevoelige huid

Huidklachten en zomereczeem zijn erg vervelend voor je paard. Als er niets van buitenaf lijkt te werken, mist je paard of pony mogelijk ondersteuning van binnenuit. Voermeesters heeft hiervoor de brok Huid Vitaal ontwikkeld. Voermeesters testte deze brok onder eczemers. De resultaten laten zien dat het merendeel van de paarden na het voeren van Huid Vitaal minder last had van de huid.

Gevoeligheid voor insectenbeten en -steken

Insectenovergevoeligheid is ook wel bekend onder de naam staart- en maneneczeem of zomereczeem. Hoewel tot een aantal jaren geleden vooral sobere rassen, zoals de Fries en de Shetlander een gevoelige huid leken te hebben, zie je het tegenwoordig bij meer en meer paarden(rassen). De gevoeligheid komt met name in de zomer voor. Vaak is de Culicoides-mug de boosdoener, maar er zijn ook paarden die overgevoelig reageren op steken of beten van andere insecten.

Brok speciaal voor de gevoelige huid

Wanneer het immuunsysteem onder druk staat kan het paard eerder last krijgen van een gevoelige huid. De voeding is van grote invloed op het immuunsysteem. Voermeesters Huid Vitaal is speciaal ontwikkeld om paarden met een gevoelige huid te ondersteunen. Voermeesters heeft onderzocht wat de effecten van dit voer zijn in de praktijk.

Getest onder verschillende rassen en leeftijden

Het doel van het onderzoek was om te ontdekken of een uitgebalanceerd rantsoen de symptomen aan de huid van paarden kan verminderen. In de zomer van 2018 hebben 20 paarden van verschillende rassen en leeftijden deelgenomen aan het onderzoek: warmbloed/KWPN, Fjord, Welsh, Fries, Schetland, Haflinger en American Painthorse. De paarden werden minimaal twee keer bezocht tussen april en september waarbij foto’s gemaakt werden van de aangedane huid en de hevigheid hierover aangegeven werd.

Ernstige en zware huidklachten verminderden

De grafiek hierboven laat zien dat ernst van de aangetaste huid gedurende de periode afneemt. De ernstige en zware huidscores die bij de eerste meting nog te zien zijn, worden bij de laatste meting niet meer waargenomen. Bij de tweede meting was het aantal licht, matig en ernstige scores toegenomen. Dit kan verklaard worden doordat het seizoen voor huidproblemen tijdens de eerste meting nog niet begonnen was. Wel zijn er minder metingen in de categorie ‘zwaar’ bij de tweede meting en zelfs geen ernstig en zware huidscores meer bij de derde meting.

Afbeelding: Grafiek_huidscores_test_Huid_Vitaal
Scores van eczeem tijdens de test


"We konden Abel steeds niet goed poetsen. De huid was extreem gevoelig. Al in de eerste periode dat we hem Huid Vitaal gaven konden we hem poetsen!"

- Betty van Paardenrusthuis Stal Yn it Span
HV voor foto Abel
Abel voor
HV na foto
Abel na

Verandering in gedrag

Wendy Warmerdam, nutritionist Voermeesters: “Opvallend was de gedragsverandering bij een tweetal paarden. Bij de eerste metingen konden we deze paarden niet benaderen, omdat ze pijn hadden en daardoor gewoonweg niet aangeraakt wilden worden door vreemden. Bij de tweede meting was een van deze paarden al getransformeerd tot een paard dat weer interesse had voor zijn omgeving en nieuwsgierig bij je kwam snuffelen. Deze twee paarden laten zien dat jeuk een echt ongemak is, wat leidt tot gedragsveranderingen.”

Viezigheid uit het lichaam

Bij een van de testers kwam er veel viezigheid uit het lichaam, zonder aanwijsbare reden, behalve dat het krachtvoer gewijzigd was naar Huid Vitaal. Daarna is de huid van dit paard heel rustig geworden. De huid van de aangedane plekken werd mooi lichtroze. Waarschijnlijk heeft de nutritionele samenstelling van het voer ervoor gezorgd dat het lichaam alle afvalstoffen heeft afgevoerd.

Samenstelling Voermeesters Huid Vitaal

Voermeesters is er van overtuigd dat een gezond paard begint met een goede darmgezondheid en een goed immuunsysteem. Dit gebeurt op verschillende manieren; van de keuze en bewerking van grondstoffen tot het aanbieden van nutriënten die, in dit geval, een gezonde huidfunctie ondersteunen. Om de huid maximaal te ondersteunen bevat Voermeesters Huid Vitaal o.a. de volgende voedingsstoffen:

  • DHA (omega-3 vetzuur), ondersteunt een paard bij ziekte of stress en heeft een ontstekingremmende werking.
  • Vitaminen C en E, zink en selenium als anti-oxidant
  • Gisten om de spijsvertering te ondersteunen
  • Luzerne voor extra ruwe celstof en goed opneembare eiwitten
  • Lijnzaad en lijnzaadolie ter ondersteuning van een gezonde functie van huid en haar en als tweede bron van omega-3 vetzuren.
  • Biotine ter ondersteuning van een gezonde functie van huid, haar en hoeven.

Voedingsadvies nodig?

Neem voor een uitgebreid en volledig voedingsadvies per paard vrijblijvend contact op met onze klantenservice en ontdek zelf wat Huid Vitaal voor elk van jouw eigen paarden en pony’s kan betekenen tijdens onder andere de verharing.