Afbeelding: bulkwagen_nieuw-1000x650px

Hoe zit het met het onderhoud van jouw voersilo?

Dat goed voer belangrijk is voor het welzijn en de prestaties van paarden en pony’s, daar is iedereen het wel over eens. Maar wist je dat goed silo-onderhoud hier een cruciale rol in speelt? De specialisten van Voermeesters B.V. hebben een aantal tips.

Oorzaak van de schimmelvorming

Zomer in Nederland gaat vaak gepaard met flinke temperatuurwisselingen. Als de silo overdag in de brandende zon staat, kan de temperatuur in de silo enorm hoog oplopen. Als het vervolgens ’s avonds afkoelt, kan er condens gevormd worden tegen de silowand. Dit vocht loopt naar beneden, waardoor het voer aankoekt en er schimmelvorming kan optreden.

Gevolgen van schimmelvorming

Door schimmelvorming in de silo kunnen er schadelijke stoffen ontstaan. Hierdoor loopt de kwaliteit en smakelijkheid van het voer sterk terug. Paarden en pony’s zullen minder eten, omdat het voer minder smakelijk is. Bovendien kunnen paarden en pony’s koliek of een verstoorde darmflora krijgen van het beschimmelde paardenvoer.

Afbeelding: tip-silo-onderhoud

Tips voor goed silo-onderhoud

Een ontluchtingskapje kan een hoop problemen voorkomen, maar we hebben nog meer tips:

  • Voer de silo minimaal twee keer per jaar helemaal leeg. Bij een silo blijft het oudste voer met de meeste condens het langst in de silo zitten. Het is daarom verstandig om de silo altijd helemaal vol te blazen en óók regelmatig helemaal leeg te voeren. Door met een zaklamp in de silo te kijken, zie je of er geen voer aan de zijkanten van de silo is blijven plakken. Is dit het geval? Klop dan met een rubberen hamer de resterende resten los.
  • Trek bij het vullen van de voerkar, als dat mogelijk is, in één keer de volledige schuif van de silo open. Dit voorkomt de kans op schimmelend oud voer achter de schuif.
  • Idealiter laat je in de zomer het voer niet langer dan 2 maanden in de silo zitten, in de winter maximaal 4 maanden.
  • Maak de silo jaarlijks schoon of laat dit doen door een gespecialiseerd bedrijf. Vooral de trechter, de vijzelbak en het manluik zijn aandachtspunten.
  • Controleer de silo’s regelmatig op gaten of lekkages.