Afbeelding: paard verantwoord af laten vallen

Je paard verantwoord laten afvallen

Help, mijn paard is te dik! Heeft jouw paard of pony overgewicht? Je bent niet de enige die daarmee worstelt: veel van de paarden en pony’s in ons land zijn te dik. Ze slaan overtollige energie namelijk makkelijk op in vet. Maar hoe zorg je ervoor dat je paard of pony op een gezonde manier afvalt? Dat lukt alleen met voldoende beweging en geschikt voer.

Meer energie dan nodig

Wanneer wordt je paard of pony te dik? Dat werkt net als bij ons: er gaat meer energie in dan wordt verbruikt. Dat gaat in veel gevallen onbewust: geef je bijvoorbeeld weleens een extra schepje krachtvoer als beloning na het rijden? Een deel van de paarden en pony’s krijgt op die manier ongemerkt meer krachtvoer binnen dan nodig is. Tel daarbij energierijk ruwvoer op, wat hapjes strooisel en soms wat te weinig beweging en voilà: het recept voor een paard met overgewicht is daar. Zeker met sobere rassen als Fjorden, Haflingers, Tinkers, Friezen, Shetlanders en IJslanders moet je oppassen: zij kunnen met vrij weinig voer prima functioneren. De stofwisseling van sobere rassen werkt van oudsher heel erg efficiënt en gaat zuinig met voedingsstoffen om.

Wat is te dik

Hoe weet je of je paard of pony te dik is? In grote lijnen geldt de stelregel dat een paard waarbij je de ribben net niet kunt zien, maar met je vingertoppen wel makkelijk net onder de huid kunt voelen ‘goed op conditie’ is. Een goede stelregel, maar je kunt daarnaast ook gebruik maken van de paardenwelzijnscheck. Hiermee kun je de Body Condition Score (BCS) van jouw paard in grote lijnen bepalen. Kom je uit op een score van+1 of +2? Dan is je paard te dik. Afvallen is dan de enige gezonde optie. Een paard met overgewicht heeft namelijk extra veel kans op het ontwikkelen van gezondheidsproblemen zoals hoefbevangenheid, EMS, obesitas en insulineresistentie.

Overleg met je dierenarts

Denk je dat je paard of pony te dik is, begin dan niet zomaar aan een dieetplan, maar overleg eerst met een dierenarts of gewichtsconsulent. Zij kunnen bepalen of je paard of pony echt last heeft van overgewicht heeft of niet. Dat kunnen ze bepalen met een weegschaal, of door het voelen van vetophopingen op de hals, schouders, ribben en staartimplant.

Gezond laten afvallen

Gezond afvallen betekent voor een paard een verlies van 1 procent van zijn lichaamsgewicht per week. Belangrijk is hierbij wel dat je paard of pony voldoende voedingsstoffen, mineralen, vitaminen en sporenelementen krijgt. Wanneer je opeens minder voer geeft dan voorheen, dan is de kans op problemen groot. Een paard maakt namelijk vooral speeksel aan bij het kauwen. Dat speeksel neutraliseert onder andere de zuurgraad van het maagsap. Als een paard te weinig kauwt, maakt hij niet genoeg speeksel aan en wordt het risico op maagproblemen groter. Zomaar minder ruwvoer geven is daarom niet aan te bevelen.

Niet te snel afvallen

Valt je paard te snel af? Het ergste dat kan gebeuren is dat er vet in het bloed terecht komt. Dit is onder normale omstandigheden een heel gecontroleerd proces, maar door bijvoorbeeld stress, obesitas en insulineresistentie kan deze reactie overdreven verlopen. Er komt dan te veel vet in het bloed terecht en er treedt bloedvervetting op. Deze problemen ontstaan omdat het spijsverteringsstelsel van paarden heel gevoelig is voor veranderingen. Daarom is overleg met een dierenarts zo belangrijk.

Geleidelijk verminderen

In overleg met de dierenarts of met Voermeesters kun je de energie-inname van je paard geleidelijk tot maximaal 30 procent verminderen. Reken daarvoor uit wat de energiewaarde van je voer nu is en pas dat stapsgewijs aan naar de nieuwe situatie. Voor een paard dat moet afvallen kies je bij voorkeur voor grof en schraal ruwvoer. Een ruwvoeranalyse van het ruwvoer geeft je het meeste inzicht over wat de energiewaarde van het voer is.

Afbeelding: voermeesters-rust-en-herstel-gmo-controlled-350x350

De energiebalans bijstellen

Heb je goed in kaart hoe je de energie inname van je paard kan verminderen? Dan kan het echte werk beginnen. Wil je je paard laten afvallen, dan zal deze meer energie moeten verbruiken dan er in komt. Laat daarom je paard elke dag voldoende tot veel bewegen. Geef minder energierijk krachtvoer, maar zorg wel dat deze voldoende vitaminen, mineralen en sporenelementen binnenkrijgt. Voermeesters heeft hiervoor een geschikt paardenvoer in het assortiment, dat alle benodigde voedingsstoffen voor je paard bevat: Rust en Herstel. Deze brok bevat een hoge dosering vitaminen, mineralen en spoorelementen, maar heeft een lage energiewaarde. Je kun hiermee dus weinig energie voeren, maar wel zorgen dat het paard voldoende vitaminen, mineralen en sporenelementen binnen krijgt. Iets wat je door bijvoorbeeld het halveren van het bestaande rantsoen niet kunt. Dankzij het hoge eiwitgehalte voorkom je dat je paard zijn spieren gaat afbreken tijdens het afvallen.

Andere tips

Beperk weidegang of zet je paard in een hele schrale wei. Weeg de porties voer af. En blijf je paard monitoren. Afvallen tot de gewenste conditie en gewicht duurt bij paarden en pony’s vaak maanden tot wel een half jaar. Hou in de tussentijd bij of het afvallen op schema ligt, en of je paard gezond blijft. Afvallen is belangrijk voor paarden met overgewicht, maar het moet wel op een verantwoorde manier gebeuren. Voor de gezondheid van je paard is het behoud van voldoende essentiële voedingsstoffen heel belangrijk. Twijfel je of je paard nog wel voldoende essentiële voedingsstoffen binnenkrijgt? Vraag dan advies aan Voermeesters.

Voeradvies van Voermeesters

Wil je meer weten over het paardenvoer Rust & Herstel van Voermeesters of wil je een specifiek voeradvies voor jouw paard? Neem dan gerust contact op. Wij beantwoorden graag al jouw vragen.