Bruin paard bijt jeukende huid

Jeuk bij paarden, beteugel het met paardenvoer

Paarden en pony’s hebben soms jeuk. Net zo goed als wij mensen dat af en toe ook wel eens hebben. Niets mis mee en bij paarden heeft een beetje jeuk zelfs een sociale functie. In kuddeverband versterken ze hun onderlinge band door bij elkaar met de tanden op de schoft te krauwen en de jeuk weg te kriebelen.

Af en toe eens wat jeuk is dus geen enkel probleem, maar wat als de jeuk wel ernstige vormen gaat aannemen? Wanneer paarden en pony’s letterlijk gek van de jeuk lijken te worden? En ze nauwelijks nog kunnen stoppen met schuren, bijten, krabben, rollen of stampen met hun voeten? Dan is er meer aan de hand en is er reden voor het achterhalen en tegengaan van de oorzaak.

Veel voorkomende oorzaken van jeuk

Voor paardenjeuk zijn veel verschillende oorzaken denkbaar en soms is het oplossen van jeukoverlast vrij eenvoudig. Denk hierbij aan het beter weg borstelen van (afgeknipte) losse haren, het met sprays voorkomen van insectenbeten, het vaker wegwassen van opgehoopt zweet en vuil in de vacht en het voorkomen van zweten onder een te warme deken.

Helaas komt jeuk ook vaak voort uit minder eenvoudig te achterhalen en op te lossen oorzaken. Denk aan bijvoorbeeld bacteriële infecties, ziektes, schimmels, schurftmijten, luizen en aars- en ringwormen. Kale, irriterende plekken op de huid, losse schilfers in de vacht, vochtige wondjes en jeuk rond de anus of onderaan de benen brengen paarden veelvuldig veel hinder en ongemak. Hierbij is behandeling met de kennis en kunde van een dierenarts uiteraard raadzaam. Goede (stal)hygiëne, een droge (schuil)stal en het netjes schoonhouden van je harnachement en dekens doen daarna de rest. Maar er is nog veel meer winst te behalen! Bijvoorbeeld met specifieke en doeltreffende aanpassingen in voeding van paarden.

Jeuk vanuit het immuunsysteem

Niet zelden komt de jeuk deels of zelfs in zijn geheel voort uit een verminderde werking van het afweersysteem van het paard. Als de weerstand niet optimaal is, dan is jeuk soms een vervelend gevolg. Denk hierbij aanjeuk door tekorten aan bepaalde voedingsstoffen (vitaminen , mineralen en sporenelementen), jeuk door staart- en manen eczeem (zomereczeem) en jeuk als gevolg van allergieën voor voeding of stalstrooisel.

Steeds vaker blijkt uit onderzoek dat een niet optimaal functionerend immuunsysteem gevolgen heeft voor de algehele gezondheid. Met tot voor kort onverklaarbare of heel erg moeilijk weg te krijgen jeuk als gevolg. SME (staart- en manen eczeem) is hier misschien wel de meest bekende vorm van.

Voer beter en stimuleer het immuunsysteem

Het niet optimaal werkende afweersysteem geeft regelmatig (overmatig) allergische reacties op bepaalde stoffen, met soms jeukoverlast als gevolg. Maar, wat doe je eraan? Pak dan nu de allerbeste kans die er is en ga de jeuk te lijf met Huid Vitaal van Voermeesters.

Juist het verstrekken van de allerbeste, natuurlijke voeding draagt veel bij aan het wegnemen of in elk geval verminderen van jeukproblemen. Bij Voermeesters vind je alleen paardenvoeders die gemaakt worden volgens de principes van Zuiver Voer. Beter voer levert ook een betere conditie van de huid op.

Voerzak van de brok Huid Vitaal

Huid Vitaal

Het ontwikkelteam van Voermeesters hebben op basis van hun jarenlange ervaring en kennis van paarden en paardenvoer Huid Vitaal ontwikkeld. Een brok die speciaal bestemd is voor het verminderen van jeuk en een gevoelige huid bij paarden. Huid Vitaal heeft een bijzondere samenstelling, speciaal voor paarden met een gevoelige huid.

Het voer bestaat onder andere uit extra biotine, vitaminen, mineralen en goed verteerbare vezels voor verbetering van de darmwerking. Kijk voor de exacte samenstelling op de productpagina van Huid Vitaal

Geef jij je paard of pony een sportbrok? Dan kun je in plaats van de Huid Vitaal de brok Sport Vitaal kiezen. Deze brok bevat extra energie en vitamines om de weerstand te ondersteunen.

Darmen zijn belangrijke organen die van invloed zijn op de algehele paardengezondheid. Werken de darmen optimaal? Dan gaat het immuunsysteem daarin over het algemeen als vanzelf mee en zullen allergische reacties zoals jeuk aanzienlijk afnemen.

Onafhankelijk voedingsadvies

Het fundament van elke gezonde paardendarmwerking wordt gevormd door de gift van goed en voldoende ruwvoer. De brok Huid Vitaal is ook als aanvulling prima geschikt naast elke soort ruwvoer. Probeer het zelf eens uit en raak overtuigd van de positieve effecten op de paardenhuid. Natuurlijk en Zuiver Voer. Gebaseerd op jaren van kennis, kunde en ervaring. Jouw allerbeste keus in de strijd tegen bijna elke vorm van paardenjeuk.

Natuurlijk is het mogelijk om persoonlijk voeradvies te vragen bij de klantenservice. Zij kunnen je verder adviseren in de stappen die je kunt ondernemen om de jeuk aan te pakken bij je paard of pony.