Ruwvoer baal op grasland

Lolitrem in ruwvoer mogelijke oorzaak van ataxie bij paard en pony

Heeft jouw paard of pony last van coördinatieproblemen, evenwichtsproblemen (ataxie) of zwalken? Een vergiftiging met Lolitrem B kan deze symptomen veroorzaken. Onlangs is een verhoogde concentratie van Lolitrem in ruwvoer aangetroffen.

Wat is Lolitrem?

Lolitrem B is een gifstof dat geproduceerd wordt door de schimmel Neotyphodium Lolii. Deze schimmel leeft in symbiose met raaigras en beschermt de plant tegen insectenvraat. Bij stressomstandigheden, zoals droogte, gaat deze schimmel echter het giftige Lolitrem B produceren. Hierdoor kan ruwvoer van raaigras verhoogde gehalten Lolitrem B bevatten.

Wat zijn de symptomen?

Een Lolitremvergiftiging bij je paard of pony is te herkennen aan een of meer van de volgende symptomen:

  • verminderde eetlust
  • schrikachtigheid
  • wijdbeens staan
  • trillen (spiertremoren)
  • stijve gang
  • onstabiel staan, vaak steun zoeken

Endofyten-vrij en ruwvoer zonder raaigras

Je kunt vergiftiging niet herkennen aan de buitenkant van de kuil of hooi. Het is daarom verstandig om aan de verkoper de garantie te vragen dat er geen endofyten (schimmels) zijn gebruikt bij de teelt van graszaadhooi en dat het hooi niet afkomstig is van raaigras.

Wat kun je ertegen doen?

Wanneer de bron (kuilgras of graszaadhooi) van de vergiftiging weggenomen wordt, verdwijnen de symptomen vrij snel. Schakel je dierenarts in wanneer je een of meerdere symptomen herkent bij je paard of pony.

 

Terug naar overzicht