losse haren op vacht van paard door verharing

Makkelijker verharen, minder jeuk

Elk paard verhaart en elk paard doet dat twee keer per jaar. Zelfs wanneer je het bijna niet merkt, zelfs wanneer het een deken draagt en zelfs in warme streken waar het nooit echt koud wordt in de winter. Verharen heeft dan ook niet eens zoveel van doen met temperatuurverschillen. Wel met de variaties in daglengte. Wanneer in het najaar de dagen korter worden, dan start je paard met het aanmaken van een wintervacht. En worden de dagen vroeg in het voorjaar weer wat langer? Dan laat de stevige wintervacht weer los en wordt deze vervangen door korter zomerhaar.

Waarom verhaart een paard?

Elk paard heeft af en toe een ‘nieuwe jas’ nodig. Dit garandeert een blijvende goede bescherming tegen allerlei weersinvloeden. In de zomer is het paardenhaar korter en dunner dan in de winter. Tenzij het paard altijd in een warme omgeving staat, dan blijft ook de wintervacht in verhouding vrij kort. En merk je vrij weinig van het verharen. Toch duurt een complete vachtverharing in het meest gunstige geval ongeveer 2 à 3 weken. Waarbij de overgang van winter- naar zomerhaar wel de meest opvallende is en het meeste jeuk veroorzaakt. Zowel bij paard als eigenaar, want die losse haren kruipen werkelijk overal in en tussen.

Verharing ondersteunen, jeuk verminderen

Hoe zorg je ervoor dat je paard zo vlot en soepel mogelijk verhaart? Hieronder vind je een aantal praktische tips op een rij:

  • Vaker grondig poetsen

Dagelijks met een harde (ros)borstel of speciale harenhandschoen losse haren verwijderen draagt bij aan het sneller kwijt zijn van de oude en jeukende vacht. Ook het gebruik van een rubber zweetmes of speciale ruwe verzorgingsblokjes of kammen werken over het algemeen goed bij het verwijderen van oude, loszittende haren.

  • Conditie goed op peil houden

Paarden met een minder goede conditie, oudere paarden, zieke paarden en ponyrassen met een erg dikke en lange wintervacht komen vaak wat moeilijker door hun vacht heen. Verharen kost veel energie en dat moet daarom wel tijdig voorhanden zijn in het paardenlijf. Geef je paard zeker tijdens de verharing heel goed voer, extra veel beweging, daglicht, frisse lucht en de mogelijkheid om te rollen in zand.

  • Extra voedingsstoffen verstrekken

Verharen kost energie omdat een nieuwe vacht aanmaken een heel karwei is voor je paard. Zelfs een gezond paard dat goed op conditie is heeft daarom baat bij de gift van wat extra voedingsstoffen die zijn weerstand en opname van bouwstoffen ondersteunen. Aanvulling van eiwitten, koper, zink en mangaan dragen bij aan een snellere verharing. Het geven van plantaardige oliën, lijnzaad of vitaminen draagt daarnaast nog bij aan een algehele betere conditie en glans van de nieuwe vacht.

Optimale vachtconditie behouden

Hoe ondersteun je de conditie en weerstand van je paard het beste? En hoe voorkom je onnodig lang last van jeuk en onnodig ongemak als gevolg van de verharing? Geef je paarden wat extra en vooral ook aangepaste voeding. Aangepaste, specifiek op de huid en vacht gerichte voeding voorkomt een terugval in conditie, het afschuren van moeilijk loslatend haar en voorkomt jeuk. Een optimale darmwerking en daarmee samenhangende betere weerstand vergemakkelijken het wisselen van jas ook in hoge mate.

voerzak huid vitaal

Huid Vitaal: voor de allerbeste vachtconditie

Voermeesters staat voor paardenvoer met een natuurlijke samenstelling, gemaakt van gezonde en zuivere grondstoffen. En dat alles traceerbaar, gecertificeerd en met extern goedgekeurde garanties en keurmerken.

Huid Vitaal is een innovatief product op het gebied van optimale huidverzorging van binnenuit. Een brok speciaal samengesteld voor paarden met een gevoelige huid. Huid Vitaal ondersteunt je paard zoveel mogelijk tijdens de verharing of andere periodes van jeuk en vachtproblemen. De speciale samenstelling met een verhoogde hoeveelheid vitaminen, mineralen, vezels, essentiële vetzuren en biotine zorgen voor de best mogelijk haalbare conditie van huid en vacht van je paard.

Kijk op de productpagina van Huid Vitaal voor alle voederwaardes. Huid Vitaal maken de voerexperts van Voermeesters via de drie basisprincipes van Zuiver Voer, wat natuurlijke ingrediënten en verwerkingsprocessen garandeert.

Neem voor een uitgebreid en volledig voedingsadvies per paard vrijblijvend contact op met onze klantenservice en ontdek zelf wat Huid Vitaal voor elk van jouw eigen paarden en pony’s kan betekenen tijdens onder andere de verharing.