Afbeelding: Voeradvies_Ruwvoer 1000 x 650px

Ruwvoer als basis van ieder rantsoen

Ruwvoer is de basis van het rantsoen van jouw paard. Ruwvoer stimuleert de werking van de darmen en optimaliseert de darmflora. Door flink op ruwvoer te kauwen, produceert een paard meer speeksel wat bijdraagt aan een goede vertering. Paarden die onvoldoende ruwvoer krijgen of te veel krachtvoer in één maaltijd, lopen een groter risico op spijsverteringsproblemen.

Ruwvoer kan flink in kwaliteit verschillen. Essentiële nutriënten en energie die niet of onvoldoende door het ruwvoer kunnen worden aangeleverd, kunnen aangevuld worden met krachtvoer. Om te bepalen welke nutriënten aangevuld moeten worden, is het belangrijk om te weten wat de voederwaarde van het ruwvoer is.

Waar kun je zelf op letten?

Met eigen waarnemingen kun je helaas niet vaststellen of de juiste voedingsstoffen en -waardes in het ruwvoer zitten. Maar er zijn wel een aantal zaken waar je op kunt letten:

  • Geen schimmel
  • Frisse geur
  • Voldoende structuur voor een goede darmwerking (ga met je hand door het hooi, wanneer het zachtjes prikt is de structuur goed).
  • Weinig stof- en zand

Analyse

Bij grotere rantsoenen is het interessant om de voedingswaarde en kwaliteit te laten testen. Voermeesters werkt nauw samen met gerenommeerde laboratoria voor ruwvoeranalyses. Op verzoek kan er een uitgebreide analyse (inclusief mineralen en sporenelementen) van het ruwvoer gemaakt worden. Met het analyserapport kunnen de voermeesters een passend rantsoen samenstellen voor jouw paard.

Terug naar overzicht