Sobere rassen, een efficiënte vertering

Sobere rassen, een efficiënte vertering

Sobere rassen zijn paarden- en ponyrassen die van nature relatief weinig nodig hebben om te kunnen overleven. Zij kunnen jaarrond buiten staan en hebben minder tot geen aanvullende voeding nodig. Onder de sobere rassen vallen onder andere Haflingers, Friesen, IJslanders, Shetlanders, Fjorden, Tinkers, New Foresters, Welsh pony's, Dartmoorpony's, Exmoorpony's en trekpaarden.

Ruwvoer bevat voornamelijk vezels. Dat is precies waar een sober paard op ingesteld is. Zij zijn in staat om ruwvoer efficiënter te verteren dan andere rassen en kunnen hier dus voldoende energie uit halen. Een groot aanbod van zetmeel kunnen sobere rassen moeilijk verwerken. Dit heeft onder andere te maken met de hoeveelheid verteringsenzymen die nodig zijn om het zetmeel te verteren. Een sober paard maakt van nature weinig van deze enzymen aan.

Zetmeelarm rantsoen

Het is dus raadzaam om een zetmeelrijk rantsoen bij sobere rassen te vermijden. Ze worden over het algemeen sneller dik en zijn mede daardoor gevoeliger voor het ontwikkelen van stofwisselingsziektes, zoals insulineresistentie en hoefbevangenheid. Om dit te voorkomen, is extra aandacht voor het rantsoen nodig. Sobere rassen hebben misschien minder energie nodig, maar de behoefte aan vitaminen en mineralen is nagenoeg hetzelfde als die van ieder ander ras.

Voermeesters Efficiënt

Voermeesters Efficiënt

Voermeesters Efficiënt is een 10 mm brok speciaal ontwikkeld voor de sobere rassen. De brok bevat veel ruwe vezels en weinig eiwit en heeft een laag zetmeel- en suikergehalte. Bovendien bevatten de brokken een extra hoog niveau aan vitaminen, mineralen en sporenelementen. En is ook bruikbaar naast weidegras of ander rijk ruwvoer.

Voermeesters Efficiënt