Afbeelding: Voeradvies_suiker

Suiker en zetmeel, wat kun je ermee?

Wanneer je een koolhydraatarm rantsoen voor jouw paard gaat samenstellen, houd dan niet alleen rekening met het suikergehalte van het krachtvoer en het ruwvoer, maar kijk ook naar het zetmeelgehalte van het totale rantsoen.

Te veel zetmeel in het rantsoen kan darmstoornissen veroorzaken. Wanneer er onverteerd zetmeel in de dikke darm komt, kan dit de bacteriepopulatie verstoren. Dit veroorzaakt gifstoffen of toxinen, waardoor er onder andere hoefbevangenheid kan ontstaan. Maar ook overgewicht, insulineresistentie, spierbevangenheid en koliek kunnen gevolgen zijn van een te grote hoeveelheid suiker en zetmeel in het rantsoen.

Energiebron

Het is goed om te letten op de suiker- en zetmeelgehaltes in paardenvoer. Het is een misvatting dat suiker en zetmeel slecht zijn. Net als wij, hebben paarden van nature suikers nodig als energiebron. Te veel suiker en zetmeel is natuurlijk nooit goed, maar het hangt van de behoefte van jouw paard of pony af wat de juiste gehaltes zijn.

Voermeesters Efficiënt voor sobere rassen

Sobere rassen

Door hun zeer efficiënte vertering kunnen met name sobere rassen minder goed omgaan met een teveel aan suiker en zetmeel. Sobere rassen kunnen de voedingsstoffen uit het ruwvoer beter benutten dan andere rassen. Voor deze paarden is een rantsoen met een laag suiker- en zetmeel gehalte zeer wenselijk. Voermeesters Efficiënt is speciaal ontwikkeld voor de sobere rassen. Deze 10 mm brok bevat een laag zetmeel- en suikergehalte en heeft een extra hoog niveau aan vitaminen, mineralen en sporenelementen.

Afbeelding: Voermeesters Sport Triomf

Zware arbeid

Een laag suiker en zetmeelgehalte geldt dus niet voor alle paarden. Vooral voor paarden die meer moeten presteren (bij topsport), zijn suiker en zetmeel belangrijke energiebronnen. Een sportbrok bevat hogere gehaltes dan een basisbrok. Wanneer je met je paard zware arbeid verricht is een brok met extra energiebronnen een goede keuze. Hiervoor kun je de Voermeesters Sport Triomf inzetten. Deze brok is speciaal ontwikkeld voor het paard of pony dat een enorme inspanning moet verrichten. Hierdoor komt hij niets tekort en kan hij maximaal presteren.

Ga snel naar:

Voermeesters Efficiënt
Voermeesters Efficiënt
Voermeesters Sport Triomf
Voermeesters Sport Triomf