Afbeelding: afb_paardmaagdarm_1000x650px

Veel voorkomende maag- en darmproblemen bij paarden

De redenen voor een verstoring in het maagdarmkanaal zijn zeer divers. Het kan bijvoorbeeld ontstaan door een verandering in het voederrantsoen, een tekort aan vitamines en mineralen of een ontsteking in de darmen. Ook stress is een belangrijke factor voor mestproblemen. Voermeesters Maag & Darm biedt ondersteuning bij deze verstoringen en kan worden toegepast bij:

Waterige mest

Mestwater of dunne mest zijn veelvoorkomende kwalen bij paarden en kennen vele oorzaken. Stress is een belangrijke factor, maar ook rantsoenwijzigingen of zelfs een stukje aanleg. Het is vaak niet mogelijk om continu eenzelfde partij ruwvoer te voeren en we hebben te maken met diverse overgangen van gras en ruwvoer gedurende het jaar. Sommige paarden zijn gevoeliger voor deze rantsoenovergangen dan anderen.

Stress

De spijsvertering van een paard wordt aangestuurd door het zenuwstelsel. Bij een lichaam in rust is de doorbloeding van maag en darmen hoog. Stress zorgt ervoor dat het lichaam in een staat van paraatheid komt, waardoor de doorbloeding naar maag en darmen niet meer optimaal is. Voedingsstoffen worden minder goed opgenomen, wat problemen bij andere processen in het lichaam kan geven zoals de ontlasting.

Veulens gedurende de speenfase

De speenfase is voor veulens erg stressvol. Een veulen wordt van de moeder afgehaald, moet zelfstandig leven op ruwvoer en krachtvoer en krijgt vaak te maken met nieuwe leeftijdsgenoten. Voermeesters Maag & Darm ondersteunt veulens tijdens deze stressvolle periode.

Verstoringen van het maagslijmvlies

Zeker 60% van de sportpaarden heeft in meer of mindere mate last van verstoringen in het maagslijmvlies. Dit kan veroorzaakt worden door verschillende situaties zoals een tekort aan ruwvoer, weinig toegang tot water, zware inspanning, stress of maagbelastende medicijnen.

Verhoogde inspanning

Een training of wedstrijd zorgt bij een paard voor een verhoogde inspanning waardoor er druk op de buik kan ontstaan en maagzuur omhoog kan worden geduwd.

Gebruik maagbelastende medicijnen

Hieronder verstaan we zogenaamde NSAID’s, oftewel ontstekingsremmers die ook pijnstillend en koortsverlagend werken. Deze medicijnen worden door een dierenarts voorgeschreven bij diverse medische behandelingen, zoals bijvoorbeeld beenproblemen. Als een paard gedurende een lange periode of in een hoge dosering deze medicijnen toegediend krijgt, ontstaat een verhoogd risico op maagproblemen.

Wil je weten of Voermeesters Maag & Darm ook voor jouw paard of pony geschikt is?

Probeer Voermeesters Maag & Darm dan eens voor minimaal 3 weken uit. Voor chronische en ernstige gevallen adviseren we nadrukkelijk om je dierenarts in te schakelen. 

Voermeesters Maag & Darm dient dagelijks met het gebruikelijke voer te worden gemengd. Dit kan ook een slobber zijn. Vanwege het hoge gehalte propylgallaat in verhouding tot het complete voer, mag dit aanvullend diervoeder tot maximaal 25% van het dagelijks rantsoen uitmaken.