Afbeelding: zwetend-paard-voermeesters-zweetscorekaart-1000x650

Wanneer moet ik mijn paard extra elektrolyten geven?

Elektrolyten zijn belangrijke mineralen zoals onder andere natrium, chloride, kalium en magnesium. Een gezond paard dat af en toe een keer zweet vult dit verlies zelf weer keurig aan vanuit het dagelijkse krachtvoer. Toevoegen van extra elektrolyten is dan niet nodig. Geef eventueel een liksteen, dan kan je paard zelf kiezen voor extra zout en mineralen.  

Het belang van elektrolyten voor paarden  

Elektrolyten heeft je paard nodig voor het goed reguleren van de vochthuishouding, de zuurgraad en de werking van spieren en zenuwen. Heeft je paard een gebrek aan elektrolyten na een periode van heftig zweten? Dan zijn flinke spierpijn of krampen tot zelfs tying-up toe soms het gevolg. Ook zal je paard of pony bij een tekort aan elektrolyten langer vermoeid zijn dan nodig. Waarbij ook de kans op algehele uitdroging op de loer ligt. Lees hier meer over elektrolyten voor paarden.

Wanneer elektrolyten aanvullen?  

Wanneer paarden zware inspanning leveren en veel zweten raakt hun vochthuishouding vaak van slag. Hierdoor krijgen ze steeds minder eetlust en zin in water. In onderstaande situaties is het dus extra belangrijk om je paard een handje te helpen en extra elektrolyten te verstrekken:  

  • Na langdurig zweten.  

  • Bij warm en/of klam en vochtig weer. 

  • Tijdens zeer zware en/of langdurige inspanning (zoals endurance, eventing, dagtochten, etc.) 

  • Na een wedstrijd of evenement. 

  • Na langdurig transport. 

  • Bij ziekte. 

Voermeesters Elektrolytenslobber

Voermeesters Elektrolytenslobber

Voermeesters Elektrolytenslobber is een smakelijke slobber, die speciaal samengesteld is om de elektrolytenbalans van je paard aan te vullen. Met deze elektrolytenslobber kun je er zeker van zijn dat je paard of pony goed gehydrateerd en optimaal presteert, zelfs onder warme omstandigheden. De slobber kan zowel met koud als warm water gegeven worden. De ideale watertemperatuur voor de opname van elektrolyten is 20 graden. 

Zweetscorekaart voor paarden

Hoeveel elektrolyten verliest je paard eigenlijk tijdens het zweten? En hoeveel elektrolyten moet je dan eigenlijk geven om tekorten te voorkomen? Met onze zweetscorekaart hebben we dit voor je inzichtelijk gemaakt. Een handig hulpmiddel voor op stal. Je kunt de zweetscorekaart hier downloaden.  

Zweetscorekaart voor paarden

Behoefte aan voedingsadvies over elektrolyten?

Wil je persoonlijk en deskundige informatie over elektrolytengift aan jouw paarden of pony’s? Vraag dan een vrijblijvend voedingsadvies aan. Of neem meteen contact op met een van onze Voermeesters.