Jij wilt jouw paard toch ook gezond en duurzaam voeren? Weet je dan ook dat mais en soja vaak gemodificeerd zijn en in paardenvoeders verwerkt worden. Het is niet bekend wat op lange termijn de invloed van modificatie is op gezondheid, klimaat en milieu. Het voeren van GMO-controlled paardenvoer is daarom voor steeds meer paardenliefhebbers een bewuste keuze.
Wat is GMO?
De afkorting GMO staat voor ‘Genetically Modified Organism’ oftewel genetisch gemodificeerde (of gemanipuleerde) organismen. Zitten er organismen in paardenvoer? Ja hoor, ook planten zijn organismen. Veel paardenvoer bevat soja en mais. Juist deze planten worden vaak gemodificeerd, een beetje veranderd eigenlijk. Modificeren is een verzameling van technieken waarbij erfelijke eigenschappen van organismen blijvend veranderd worden door ingrijpen van de mens. Dit veranderen is het gevolg van het handmatig knippen in de erfelijke eigenschappen van de planten of het blootstellen van het DNA aan chemische middelen of straling. Genetisch manipuleren van landbouwgewassen doen mensen al best lang. In de jaren dertig van de vorige eeuw zijn ze daar al mee gestart. Waarom? Omdat je met modificatie planten sterker en/of rendabeler maakt. De plant is dan beter bestand tegen bijvoorbeeld droogte, ziektes en gewasbeschermingsmiddelen. In het begin vond manipulatie altijd plaats op basis van chemische middelen en bestraling. Tegenwoordig passen de gespecialiseerde bedrijven vaker het letterlijk ‘knippen en plakken’ in DNA-structuren toe.
Kiezen voor GMO-controlled paardenvoer
Positief bekeken klinken de voordelen van genetische manipulatie eigenlijk best wel prima toch? Je bedenkt en maakt de perfecte plant als mens gewoon helemaal zelf. En lekker snel ook. Wat wil je nog meer? GMO-grondstoffen zijn succesvol en worden met name in de Verenigde Staten op grote schaal verbouwd en verwerkt. Maar in Europa gaat dit anders. Hier gelden veel strengere regels en worden al sinds het begin kanttekeningen geplaatst bij het gebruik van genetisch gemodificeerde grondstoffen. De discussie over genetische manipulatie laait op. En terecht denken we bij Voermeesters. Want, wat zijn de gezondheidseffecten van modificatie op de lange termijn? Niemand die het weet. Er zijn tot op heden geen eenduidig wetenschappelijke onderzoeken en exacte data beschikbaar over de invloed van genetische manipulatie op onze gezondheid, het klimaat en het milieu.
Voermeesters sluit genetische risico's uit
Waarom zou je een risico nemen als er uitstekende alternatieven zijn? Uitsluiten van nog onbekende risico’s is prima mogelijk als je voor GMO-controlled grondstoffen kiest. Zeker als dat ook nog voor dezelfde prijs is. Voermeesters deelt de maatschappelijke onrust over de nog onbekende lange termijneffecten van genetisch gemanipuleerde mais en soja in paardenvoer. Alle Voermeesters-voeders bevatten mais. Soja zit alleen in de meest eiwitrijke varianten zoals Voermeesters Sport Torso en Voermeesters Merrie. Is modificatie van deze twee grondstoffen noodzakelijk? Nee. En daarom vind je in Voermeesters-voer alleen Europese en niet-gemodificeerde grondstoffen terug.
Eigen productie
Voor Voermeesters is het produceren van paardenvoer op basis van GMO-controlled grondstoffen een kleine en eenvoudige stap. Moederbedrijf AgruniekRijnvallei heeft namelijk al veel ervaring met de productie van GMO-controlled voeders voor veehouderijbedrijven waarvan de eindproducten onder andere naar Duitsland gaan. De Duitse consument is namelijk kritisch en heeft veel aandacht voor de herkomst van voeding en grondstoffen. GMO-controlled melk en eieren liggen bij onze oosterburen al jaren in de winkelschappen!
Certificering en controles
Om dit te kunnen borgen is Voermeesters GMP+ GMO-Controlled gecertificeerd. Om deze certificering te verkrijgen worden eisen gesteld aan het gebruik van GMO-controlled grondstoffen en de controle hierop. Van iedere partij grondstoffen controleert Voermeesters de kwaliteit en de samenstelling. Niet gemodificeerd zijn blijkt uit de samenstelling van specifieke eiwitten welke veranderen na genetische manipulatie. Eiwit goed, GMO-controlled goed. In het geval van sojaolie zijn er geen eiwitten ter controle. Maar omdat Voermeesters uitsluitend lijnzaadolie verwerkt in haar paardenvoeders is dit geen issue. Ook versleping in de fabriek en tijdens het transport worden onder de loep genomen.