Ruwvoer paard in de stal

Ruwvoeranalyses onder de loep: schrikbarend hoge suikerwaarden in het ruwvoer

Als paardeneigenaar kijk je waarschijnlijk erg kritisch naar de suiker- en zetmeelgehaltes in het krachtvoer dat je aan je paard voert. Maar ben jij ook op de hoogte van de gehaltes van het ruwvoer dat je voert aan je paard? De laatste ruwvoeranalyses laten schokkende resultaten zien met suikergehaltes tot wel 20%. Hoge suikerwaarden in ruwvoer is een trend die we al jaren zien, maar zó extreem hebben we het nog nooit gezien. Dit fenomeen, dat sterk varieert per regio, brengt aanzienlijke risico's met zich mee voor de gezondheid van je paard of pony. Daarom is ons advies: laat een Voermeesters Ruwvoeranalyse uitvoeren, zodat je precies weet wat je voert en de verborgen gevaren kunt aanpakken!

Schikbarend hoge suikerwaarden in ruwvoer

Het gevaar van te hoge suikerwaarden in ruwvoer

Suikers in ruwvoer kunnen ernstige gevolgen hebben voor de gezondheid van je paard. Te veel suiker kan leiden tot aandoeningen zoals hoefbevangenheid, insulineresistentie en obesitas. Wellicht heb je een paard of pony die al te kampen heeft met dergelijke gezondheidsproblemen. Het is dan van groot belang dat je weet wat er in je ruwvoer zit, want ruwvoer met een hoog suikergehalte, kan in zulke gevallen een sluipmoordenaar zijn.

EWpa: een misleidende indicator

De EWpa (energiewaarde paard) geeft de energiewaarde van het ruwvoer per kilogram aan. Op het eerste gezicht kan een hoge EWpa als positief worden gezien, omdat het suggereert dat het ruwvoer veel energie biedt aan je paard. Dit cijfer is echter behoorlijk misleidend. Een hoge EWpa is vaak het resultaat van hoge suikergehaltes in het ruwvoer. Suikers dragen aanzienlijk bij aan de totale energie, maar zijn niet de meest wenselijke energiebron voor paarden. Het lastige aan de EWpa is dat het niet het volledige voedingsprofiel van het ruwvoer weerspiegelt. Het houdt geen rekening met de balans tussen energie, eiwitten, vezels en andere essentiële voedingsstoffen die cruciaal zijn voor de gezondheid en prestaties van je paard. Een hoge EWpa kan daardoor een vals gevoel van veiligheid geven.

De lage eiwitwaarden in het ruwvoer zorgen voor dubbele dreiging

Naast de hoge suikerwaarden zien we ook zeer lage eiwitwaarden in de recente ruwvoeranalyses. Eiwit is essentieel voor de spieropbouw en het herstel van je paard. Lage eiwitwaarden kunnen leiden tot gewichtsverlies en spierafbraak, wat vaak verkeerd geïnterpreteerd wordt als een tekort aan ruwvoer. Hierdoor gaan paardeneigenaren vaak meer ruwvoer voeren in de hoop het probleem op te lossen, maar dit leidt alleen maar tot een nóg hogere suikerinname.

Zorg dat je exact weet wat je voor ruwvoer je voert

Laat een ruwvoeranalyse uitvoeren waarbij je de exacte waardes krijgt toegestuurd. Alleen zo kun je écht weten wat er in het ruwvoer zit. Kies voor een ruwvoeranalyse die niet alleen kijkt naar de energie, maar ook de suiker- en eiwitgehaltes en andere belangrijke voedingsstoffen meet. Op basis van deze gegevens kun je gerichter beslissen over het voermanagement en het rantsoen eventueel aanvullen met eiwitrijke producten om een gebalanceerd dieet te garanderen.

Bij Voermeesters werken we met drie verschillende soorten ruwvoeranalyses. Welke versie je ook kiest: bij de uitslag wordt een toelichting meegestuurd. Zo krijg je inzicht in de gehaltes van je ruwvoer en weet je of je paard of pony voldoende voedingsstoffen binnenkrijgt. Om je extra te ondersteunen neemt onze klantenservice binnen drie werkdagen nadat jij de uitslag hebt ontvangen contact met je op. Je kunt dan vragen stellen en de klantenservice kan je van een passend advies voorzien.

Het rantsoen aanvullen met eiwitrijke voeders

Compenseer de lage eiwitgehaltes in ruwvoer met eiwitrijke producten. Voermeesters heeft een aantal eiwitrijke producten die kunnen helpen om deze tekorten aan te vullen, passend bij de specifieke behoeften van je paard.

Zorg dat je sportpaard kan blijven presteren

Als je na een Voermeesters Ruwvoeranalyse ontdekt dat je sportpaard onvoldoende eiwit binnenkrijgt, overweeg dan Voermeesters Sport Torso. Dit voer heeft een hoog VREp- en vitamine E-gehalte, ideaal voor sportpaarden die extra energie en eiwitten nodig hebben. Voermeesters Sportmuesli biedt een hoog energiegehalte en een significant VREp-gehalte, waardoor het een uitstekende keuze is voor sportpaarden die intensief trainen.

Dragende en lacterende merries ondersteunen

Voor dragende en lacterende merries is Voermeesters Merrie een uitstekende keuze. Dit voer bevat niet alleen extra eiwitten, maar ook probiotica, vitamine C en een verteringsbevorderaar. Voermeesters heeft in dit voer veel aandacht besteed aan de optimale niveaus van vitaminen, mineralen, sporenelementen en essentiële aminozuren, wat bijdraagt aan de gezondheid en prestaties van merries in deze cruciale fases.

Groei en ontwikkeling van veulens

Pas afgespeende veulens hebben vaak extra energie en eiwitten nodig die niet altijd in voldoende mate uit ruwvoer gehaald kunnen worden, vooral als het ruwvoer laag is in eiwit en energie. Voermeesters Opfok biedt de oplossing met een verhoogd gehalte aan energie, eiwitten, prebiotica en vitamine D. Dit helpt om een gezonde groei en ontwikkeling van jonge paarden te ondersteunen, vooral in de wintermaanden.

Uitgebalanceerd dieet voor sobere rassen

Voor sobere rassen is Voermeesters Ruwvoermix Royaal ideaal. Dit voer is rijk aan eiwitten, maar heeft een laag suiker- en zetmeelgehalte. Dankzij de complete vitaminering is het uitermate geschikt voor sobere rassen. Voor paarden die regelmatig werken en extra energie nodig hebben, kan een aanvulling met bijvoorbeeld olie helpen om aan hun energiebehoefte te voldoen zonder overmatig suiker toe te voegen.