Afbeelding: afb_ruwvoer_1000x650

Voermeesters Ruwvoeranalyse wijst uit: dit najaar energie- en eiwitarm ruwvoer

Natuurlijk weet jij als paardenliefhebber dat ruwvoer de basis is voor het voerrantsoen van je paard. Maar wat je misschien niet weet, is dat de voedingswaarden van ruwvoer verschillen. En dat is lastig, want ook al geef je je paard voldoende (voordroog)hooi en staat hij een deel van de dag in de wei, dan kan het nog steeds zo zijn dat hij niet voldoende voedingsstoffen uit dat ruwvoer haalt. En dus is het advies: laat een Voermeesters Ruwvoeranalyse uitvoeren, dan weet je wat je voert!

Basisbehoefte EWpa verschilt per paard

Vanwege de droogte van de afgelopen periode zijn de uitslagen (tot en met augustus) verontrustend, weet Wendy Warmerdam, nutritionist bij Voermeesters. “De energiewaarde per kilogram (uitgedrukt in EWpa) is ten opzichte van voorgaande jaren behoorlijk gezakt”, vertelt Warmerdam. “Hoewel een volwassen paard dat geen arbeid verricht nog steeds voldoende energie uit dit ruwvoer kan halen, is het voor paarden die arbeid verrichten en dragende en lacterende merries wel anders.”

Dalende trend

“Bij Voermeesters werken we al vele jaren met ruwvoeranalyses”, weet Warmerdam. “We zien een duidelijk dalende trend in de energiewaarde. Zoals te zien in tabel 1 was in 2019 de EWpa gemiddeld 0,67 en dit jaar (van analyses tot en met augustus) 0,57. Een verschil van 0,1 lijkt niet veel, maar als je ervan uitgaat dat je minstens 10 kg ruwvoer geeft per dag, dan geef je dus met het huidige ruwvoer 1 EWpa minder dan drie jaar geleden. Opvallend is ook dat dat de energiewaarden van hooi een grotere daling laten zien dan verpakte grasbalen. Hoe dan ook zul je de lagere EWpa moeten compenseren met andere voedermiddelen of ruwvoervervangers.”

Tabel 1: gemiddelde EWpa per jaar

Jaar EWpa
2019 0,67
2020 0,63
2021 0,62
2022 0,57

Bron: Voermeesters Ruwvoeranalyses vanaf januari 2019 t/m augustus 2022

Lage eiwitwaarden

Bij een ruwvoeranalyse wordt ook gekeken naar het eiwitgehalte in het ruwvoer. Normaal gesproken bevat het ruwvoer voldoende eiwitten voor een gemiddeld paard. In grafiek 1 zie je de gemiddelde eiwitwaarden per jaar. Het gehalte ruw eiwit (REp) is sinds 2020 met 19% gedaald; de daling van het verteerbare deel van het eiwit (VREp) is zelfs bijna 23%. “Waarschijnlijk komt dat omdat er dit jaar nauwelijks kunstmest gestrooid is vanwege de hoge prijs ervan of omdat er geen regen verwacht werd”, licht Wendy toe.   

Grafiek 1: gemiddelde eiwitwaarden per jaar

Afbeelding: grafiek gemiddelde eiwitwaarden per jaar
Bron: Voermeesters Ruwvoeranalyse vanaf januari 2019 t/m augustus 2022

Hoe vul je je ruwvoer aan?

Sportpaard
Blijkt jouw ruwvoer na de Voermeesters ruwvoeranalyse een te lage EWpa, REp of VREp te bevatten, dan kun je jouw sportpaard bijvoorbeeld de Voermeesters Sport Torso geven, met een hoog VREp- en vitamine E-gehalte. De Voermeesters Sportmuesli heeft eveneens een extra hoog energiegehalte en een hoog VREp-gehalte.

Dragende en/of lacterende merrie
Voermeesters Merriebrok bevat naast extra eiwit ook probiotica, vitamine C en een verteringsbevorderaar. Voermeesters heeft daarbij extra aandacht besteed aan de vitaminen-, mineralen- en sporenelementenniveaus, alsmede aan de noodzakelijke aminozuren.

Veulens
Pas afgespeende veulens halen niet voldoende energie en eiwit uit ruwvoer, zeker niet wanneer het ruwvoer bijna geen eiwit en energie bevat. Een basisbrok die vaak in de opfok gebruikt wordt, kan komende winter tot tekorten leiden. Voermeesters Opfok bevat meer energie, eiwit, prebiotica en vitamine D ter ondersteuning van een verantwoorde groei en ontwikkeling.

Sobere rassen
Voermeesters Ruwvoermix Royaal is een eiwitrijk voer, heeft een laag gehalte aan suiker/zetmeel en is - ook vanwege de complete vitaminering - geschikt voor sobere rassen. Paarden waar regelmatig mee gewerkt wordt, moeten waarschijnlijk een aanvulling krijgen om in de energiebehoefte te voorzien. Dit kan bijvoorbeeld met een olie.

Extra opkikker
Voermeesters Rust & Herstel is een zeer eiwitrijk voer met een hoge vitaminering. De EWpa is echter zeer laag. Deze brok kun je alleen in hele specifieke gevallen inzetten. Denk aan revaliderende paarden, maar ook zeker bij paarden die moeten afvallen. Houd rekening met de maximaal te voeren hoeveelheid.